Terveys osa 2
Terveys osa 2 - Sanni Telaranta - Sisu Training
Kirjoittelin aiemmin ihmisten terveydestä ja omista arvoista. Mainitsin WHO:n määrittelevän terveyden olevan täydellisen fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila. Tässä blogitekstissä puhutaan psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista.
Psyykkinen terveys tarkoittaa henkisen tasapainon tilaa, mielen tasapainoa, sekä itsensä arvostamista. Psyykkiseen terveyteen kuuluvat itsetunto, itsetuntemus ja arvostus. Nykymaailmassa ulkomaailma luo ihmisille järkyttäviä paineita sopeutua ihmiskuntaan. Toiset ihmiset ovat haavoittuvaisempia tarttumaan ympäriltä tuleviin paineisiin, toiset osaavat edelleen toimia oman arvonsa mukaan.Paineita tulee ulkonäön, työssä jaksamisen ja menestymisen suhteen. Pitäisi olla laiha, tietyn painoindeksin omaava, töissä jaksava ja töitä kuuluisi painaa niin kuin kaikille on suunniteltu. Uralla pitäisi menestyä tai pyrkiä ylöspäin. Parisuhde, perhe, omakotitalo ja lapset ovat ihanteellinen kuva yhteiskunnalle aikuisuuden iässä olevasta ihmisestä.
Luin hiljattain kirjaa, jossa puhuttiin menestyksestä ja kiteytettiin menestys käsityksenä hyvin. ”Menestys on harha, keksitty määränpää, psykologinen atlas, jota kohti pakottaudumme ponnisteleman”. Ajatus on kiehtova. Jos tarkemmin asiaa miettii, ei menestykselle ole tiettyä määritelmää tai määränpäätä, jolloin olisit menestyvä. Ihmiset pyrkivät aina eteenpäin, vaikka olisivatkin saavuttaneet haluamansa. Tyytyväisyys tappaa kehityksen pitää tässä kohtaa paikkaansa.
Sosiaalinen terveys taas tarkoittaa hyviä ihmissuhdetaitoja ja terveitä ihmissuhteita. Vaikka toiset ihmiset viihtyvät yksin, ketään ei ole tarkoitettu elämään yksin. Ihminen saa mielihyvää sosiaalisista suhteista, kosketuksesta, kehuista ym. Sosiaalisen median ja internetin myötä ystäviin ja perheeseen saatetaan pitää enemmän yhteyttä kuin ilman sosiaalista mediaa, mutta fyysinen kohtaaminen on vähentynyt. Laitteiden avulla kohtaamisesta ei saa samanlaisia hyötyjä kuin fyysisesti.
Myönnän itse syyllistyväni molempien osa-alueiden varjopuoliin. Olen koko elämäni juossut saavutusten perässä ja elänyt ajatuksella, sitten kun. Olen saavuttanut lukuisia asioita, joista olen ennen unelmoinut. Toteutettua unelmia hohto kuitenkin häviää. ”Huipulla” tuntuu kuin mitään ei olisi saavuttanut. Vaikka tiedostan virheelliset ajatukseni, elän silti edelleen toivoen jotain suurempaa, tulevani hyväksytyksi ja arvostetuksi.
Psyykkinen ja sosiaalinen tasapaino ovat huomattavasti haastavampia saavuttaa kuin fyysinen, saatikka sitten kaikki yhdessä. Liian suurta tavoitetta on vaikea saavuttaa. Ihmisen tulisi edetä jokaisessa osa-alueessa pienin askelin. Askel askeleelta edetä hieman armollisempaan elämään, hieman terveellisempään ruokavalioon ja hieman parempiin väleihin puolison, perheen tai parhaimpien ystävien kanssa. Täysin tervettä ihmistä ei ole. Tervettä on kuitenkin hyväksyä olevansa epätäydellinen sekä oppia tiedostamaan omat huonot puolet ja ajatukset.