
Elintapasairaudet /Kansantaudit

Elintapasairaudet /Kansantaudit
Opiskelin menneenä vuotena liikuntapsykologiaa Jyväskylän avoimessa yliopistossa ja yhtenä oppimistehtävänämme oli fyysistä aktiivisuutta edistävä hanke. Hankkeeni pohjana oli elintapasairaudet ja niiden esiintuominen.
Olen jo pitkään ennen liikuntapsykologian opintoja yrittänyt miettiä, miten nyky-yhteiskunnassa ihmisten kiinnostusta saisi nostettua terveyden suhteen. Koulussa opetetaan paljon ihmisen terveydestä, terveellisistä elämäntavoista sekä päihteistä. Suurin väkiluokkamme ei kuitenkaan ole välttämättä saanut terveysoppia/ valistusta nuoruudessaan ja heidän tietotaitonsa saattaa olla vähäistä. Olen ammatiltani sairaanhoitaja erikoissairaanhoidon päivystyksessä ja kohtaan päivittäin terveysongelmia, sekä nuorten, että ikäihmisten keskuudessa. Eniten minua huolestuttaa ihmisten tietämättömyys ja välinpitämättömyys omasta terveydestä. Suomalaiset tarvitsevat yleistä terveysvalistusta, jotta terveysongelmat saadaan laskuun ja terveydenhuollon kustannuksia laskettua.
”He tietävät, että pitäisi liikkua, mutta liikunnan terveyshyötyjä eikä suosituksia tiedosteta.”
Mainitsin jo aiemmin työskenteleväni sairaanhoitajana erikoissairaanhoidon päivystyksessä. Kohtaan päivittäin sairauksia/ esioireita tulevista elintapa-sairauksista. Opintojakson luennoissa mainittiin ihmisten olevan tietoisia siitä, miten pitäisi liikkua. Tästä olen kuitenkin eri mieltä. Suurin osa aikuisikäisistä ihmisistä ei tiedä miten pitäisi liikkua ja miksi. He tietävät, että pitäisi liikkua, mutta liikunnan terveyshyötyjä eikä suosituksia tiedosteta. He eivät myöskään tiedä sairauksien synnystä, tai siitä, miten liikunnalla voitaisiin sairauksia estää/hoitaa.
Eräs potilaani, iältään noin 60 vuotias mies kysyi kerran minulta, voiko diabetekseen sairastua aikuisella iällä. Olin hämmentynyt. Hänen vaivansa sairaalaan tuloon oli suurimmaksi osaksi elintapojen aiheuttamaa. Kyseinen potilas ei ole suinkaan ainut, joka osittain tietämättömyydellään on pilannut terveytensä. Tietämättömyys ja välinpitämättömyys kulkevat terveyden edistämisen kanssa käsi kädessä. Useat potilaani ovat kauhistuneet alkoholin käyttöään, kun heille on tehty alkoholin riskeistä kertova AUDIT- testi. (Päihdelinkki 2019) Potilaat eivät ole ymmärtäneet, kuinka paljon he todellisuudessa alkoholia käyttävät.

Elintapasairaudet ovat huonojen elintapojen aiheuttamia sairauksia. Elintapasairauksia voidaan kuvata myös nimellä kansantaudit. Kansantauteihin määritellään yhden kansan yleisyydessä esiintyviä sairauksia. Suomessa elintapasairauksia/ kansantauteja ovat sydän- ja verisuonitaudit, diabetes, astma ja allergia, krooniset keuhkosairaudet, syöpäsairaudet, muistisairaudet, tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet ja mielenterveyden ongelmat. (THL 2019)
”Voiko diabetekseen sairastua aikuisella iällä?”
Suomessa vuonna 2017 suurin kuolinsyy oli verenkiertoelinten sairaudet, joihin kuuluvat verenpainetauti, kohonnut kolesteroli, valtimonkovettumatauti ym. Elintavoista johtuvaa sydän- ja verisuonitautien tutkimusta/ numeraalista määritelmää en valitettavasti löytänyt, mutta kardiologi Ilkka Tieralan antamassa haastattelussa 80% sydäntapahtuman saaneista täyttävät useat riskitekijöiden kriteerit. (Tierala 2019) Suurimmat suomalaisten kansansairaudet, jotka aiheuttavat kuolemia verenkiertoelinsairauksien lisäksi ovat diabetes, syövät ja krooniset keuhkosairaudet.
Kansansairauksiin määritellään keuhkosairaudet ja syövät, mitkä eivät nopeasti ajateltuna kuulosta elintapoihin liittyviltä sairauksilta. Ihmisten elintavat vaikuttavat kuitenkin elimistössä kaikkeen. Tupakointi, ylipaino ja liikkumattomuus vaikuttavat keuhkojen terveyteen ja siten lisäävät keuhkosairauksia. Epäterveelliset elintavat eivät ole suoraan verrannollisia syöpien syntyyn, mutta ovat riskitekijöitä ja tuhoavat terveen elimistön soluja, antaen tilaa syöpäsolujen synnylle. Elintapasairauksista riittäisi asiaa loputtomiin, siksi olen jakanut tämän blogisarjan 4. osaan. Jokaisessa osassa paneudutaan eri elintapasairauksien syntyyn, ennaltaehkäisyyn ja piirteisiin.
Pysy siis kuulolla!
Päihdelinkki. AUDIT-testi. Viitattu 12.1.2019 https://paihdelinkki.fi/fi/testit-ja-laskurit/alkoholi/alkoholin-kayton-riskit-audit
Tierala, I. 2019. RADplus- ensihoito: rintakipuinen potilas ja sepelvaltimokohtaus. Viitattu 12.1.2019 https://blog.paramedic.fi/2019/11/27/radplus-ensihoito-rintakipuinen-potilas-ja-sepelvaltimokohtaus/
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. 2019. Yleistietoa kansantaudeista. Viitattu 12.1.2019 https://thl.fi/web/kansantaudit/yleistietoa-kansantaudeista