Kokonaisuuden hallinta
Kokonaisuuden hallinta - Sanni Telaranta - Sisu Training
Jokaisen huulilla on tällä hetkellä kokonaisvaltainen hyvinvointi. Niin trendikäs ja nykypäivänä käytetty sanapari. Oletko kuitenkaan koskaan miettinyt, mitä kokonaisvaltaisella hyvinvoinnilla tarkoitetaan? Mitä se pitää sisällään? Tai miten voit omalla kohdallasi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin saavuttaa?
Oma rakas taustani on sairaanhoitajana päivystystyössä. Päivystyshoitotyössä puhutaan usein kokonaisuuden hallinnasta. Kokonaisuuden hallinnalla tarkoitetaan koko ympärillä olevan yksikön/ potilasmateriaalin ja nopeasti muuttuvien tilanteiden hallintaa, sekä asioiden priorisointia. Kokonaisuuden hallinta on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista päivystyshoitotyössä. Kokonaisuuden hallinta ja kokonaisvaltainen hyvinvointi eivät eroa toisistaan juurikaan. Mitä paremmin kokonaisuus on hallinnassa, sen paremmin tilanteista ja päivistä selviää eteenpäin, niin hoitotyössä kuin omassa arjessakin.
Kohtaan useasti valmentajana ihmisiä, joiden elämässä on samanaikaisesti monta rautaa tulessa. Puhutaan myös ns. ruuhkavuosista. Elämään kuuluu työ, perhe, pienet lapset, harrastukset jos toinenkin. Yhteiskunta vaatii kokoajan vain enemmän ja sosiaalinen media luo paineita ulkomuodosta ja siitä, mitä pitäisi olla. Ei ihme, että yhä useampi meistä palaa siis loppuun. Yksinään yhteiskunnan ja sosiaalisen median luomia paineita ei voi kuitenkaan syyttää. Maailma ympärillämme muuttuu nopeasti, emmekä ole välttämättä oppineet käsittelemään yhtä nopeasti ympäriltä tulevaa painetta. Emme osaa ehkä tarpeeksi hyvin priorisoida asioita ympärillämme tai tiedä, miten kaikkia tulessa olevia rautoja käsitellään?
Kokonaisuuden hallinta ei ole rakettitiedettä, mutta kaiken pohjana ovat mielestäni arvot ja arvotyöskentely, jonka käsitteleminen saattaa olla hankalaa. Arvotyöskentelyllä tarkoitan omien arvojen tarkastelua ja niiden kirkastamista itselle selkeiksi osaksi arkea. Kun arvotyöskentely on hallinnassa pystyt hallitsemaan oman elämäsi palasia samalla tavalla kuin sairaanhoitaja osaa priorisoida kiireellisemmät potilaat toisten edelle. Kokonaisuuden hallinta ei koske pelkästään sairaanhoitajia, vaan myös jokaista ammattia. Jokaisessa työssä on omat haasteensa, joita yksilön tulee hallita. Työssä tulee osata priorisoida aikatauluja, budjettia, hankkeita jne. Joudut hallitsemaan siis mahdollisesti päivittäin isojakin kokonaisuuksia, miksi et hallitsisi myös omaa elämääsi/ arjen muuttuvia palasia?
”Kaiken pohjana ovat mielestäni arvot ja arvotyöskentely”
Mitä kokonaisvaltainen hyvinvointi sitten pitää sisällään? Virallista määritelmää kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille ei ole, mutta siihen mielletään usein kuuluvaksi ravinnon, fyysisen aktiivisuuden, unen, sekä psyykkisen hyvinvoinnin, että sosiaaliset suhteet. Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin voi myös kuvitella moniosaisena vaakana, jossa kaikki hyvinvoinnin osa-alueet ovat tasapainossa. Usein silloin kun oma jaksaminen on vaakalaudalla, on taustalla jonkin osa-alueen ylikuormitusta ja toisen osa-alueen laiminlyömistä. Ihminen voi tehdä paljon töitä, mutta aika työntekoon on pois silloin myös yleensä pois palautumisesta tai liikunnasta. Ihminen voi myös liikkua todella paljon, jolloin aika liikunnassa voi olla pois myös palautumisesta tai sosiaalisista suhteista. Ymmärrätte pointin.
Näissä valinnoissa korostuu myös omat arvot ja arvotyöskentely. Annat yleensä omaa aikaasi sille asialle, jonka arvotat elämässä tärkeäksi tai josta pidät. Toisinaan elämässä tulee jaksoja, jolloin työlle pitää antaa enemmän omaa jaksamistaan kuin muille hyvinvoinnin osa-alueille, silloin kuitenkin kannattaa myös vähentää toisesta osa-alueesta, jotta vaakakuppi ei mene nurin. Elämä ja oma jaksaminen on siis kokonaisuuden hallintaa. Toivoisin jokaisen ymmärtävän elämässä tämän kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin moniosaisen vaa’an. Kaikessa omassa tekemisessään ei voi toimia 110% samanaikaisesti, älä siis pyri tavoittelemaan 10 kuuta taivaalta samaan aikaan.
<3 Sanni