Kehonkoostumus
Kehonkoostumus - Sanni Telaranta - Sisu Training
Long time no see! Siitä onkin jo tovi kun viimeksi sanallista arkkuani tänne avasin ja nyt on taas sen aika. Tällä kertaa painavaa sanaa kehonkoostumuksesta ja sen mittaamisesta. Aihe on itselläni jatkuvasti esillä asiakkaiden mittausten ja elämäntapamuutosten kanssa työskennellessä. Halusin kuitenkin ottaa asian puheeksi oman kehonkoostumusmittauksen/ mittausten jälkeen. Heinäkuussa 2021 vasemmasta polvestani korjattiin vanha eturistisiteen repeämä, joka tarkoitti pitkää toipumista ja kuntoutusta arkeen ja omiin liikuntatottumuksiin. Leikkaus ja pitkä kuntoutus aiheuttaa väistämättä muutoksia kehonkoostumukseen ainakin leikatun jalan lihasmassan osalta, muutoksia voi tapahtua muuallakin.
Leikkauksesta on nyt 2viikkoa vajaa 10kk. Tämän koko kuntoutusprosessin aikana oma vaakalukema on noussut noin +- 3kg. Oma liikunta on ollut säännöllisen epäsäännöllistä leikkauksesta lähtien, matkalla kuitenkin tehty aina vaadittu minimäärä polven kuntoutusta ja kuntoutukseen vaadittavaa liikuntaa. Oma kuntoutusmatka on ollut hyvin kirjava ja tunteikas, jonka vuoksi myös oma motivaatio kuntoutukseen on vienyt aikaa myös tarvittavalta liikuntamäärältä.
Paino ei kerro kaikkea- klisee
+3kg lisämassa kuntoutukseen ja arjen toimintaan on tietenkin syönyt niin mieltä kuin esim. leaunvedon toistomääriä. Väitän, etten olet ainut ketä vaa’an lukema ärsyttää, varsinkin silloin kun tietää liikkuneensa enemmän, treenanneensa oikein ja luulee myös syöneensä niin, että kehonkoostumus kuitenkin muuttuisi. Valmentajana törmään myös harvinaisen usein siihen ahdistukseen, että painon pitäisi olla tietyn numeroluvun verran. Ulkomuodolla tai omilla sisäisillä tuntemuksilla ei ole siinä kohtaa väliä, kun ihminen on päättänyt, että PAINO pitää olla -5kg kevyempi. Painomme vaikuttaa väistämättä tiettyihin asioihin elämässä. Ihminen voi olla ylipainoinen suuren lihasmassan tai rasvamassan vuoksi, mutta nivelemme eivät päätä oireilevatko ne ylimääräisen rasvamassan vai lihasmassan takia. Uniapnean yksi altistava tekijä on ylipaino, josta kärsivät myös suuren lihasmassan omaavat ylipainoiset henkilöt (Käypä hoito 2021). Ja onhan sitä painavampaa kehoa raskaampi liikutella. Olit sitten 80 kiloinen kehonrakentaja, aktiiviliikkuja tai liikuntaa harrastamaton, vaakalukema ei kerro totuutta kehosi koostumuksesta.
Mitä kehonkoostumismittaus kertoo ja mihin tekijöihin tulee kiinnittää huomiota?
Nyt 9kk ja +3kg oman polvileikkauksen jälkeen oli aika kurkistaa oman kehoni sisälle ja selvittää, mistä se kehonkoostumus oikein määräytyy ja onko todella niin, ettei omassa kehonkoostumuksessani ole tapahtunut muutosta 9kk ja lisääntyneen liikunnan jälkeen. Ensimmäisen kehonkoostumusmittaukseni otin noin 1kk leikkauksen jälkeen ja viimeisimmän 9kk leikkauksesta.
Inbody 16.8.21
Paino 69kg
Lihasmassa 26kg
Rasvamassa 21,5kg
Vyötärö-Lantiosuhde 0,96
Viskeraalirasva 101,4 cm2
Inbody 14.4.22
Paino 69,2kg
Lihasmassa 27,4kg
Rasvamassa 19,6kg
Vyötärö-Lantiosuhde 0,92
Viskeraalirasva 86,3 cm2
Kehonkoostumusmittauksessa käy ilmi, että 8kk mittausten välissä oma kehon painoni on siis pysynyt täysin samana (mittausaika ei ole täysin sama, joka vaikuttaa hieman painon lopputulokseen, mutta ei radikaalisti.) Lihasmassa on kasvanut 1,4kg, rasvamassa tippunut 1,9kg, vyötärö-lantiosuhde laskenut 0,04 WHR ja viskeraalirasva vähentynyt 15,1 cm2. Tulokset ovat suuntaa-antavia, eikä näihinkään edistyneisiin mittauksiin voi 100% luottaa, mutta suunta on oikea ja mikä tärkeintä, kehonkoostumus on muuttunut painon pysyessä samana.
Vaikka paino on edelleen 2022 luvulla yksi iso mörkö elämäntapamuuttujien ja muidenkin ihmisten mielessä, on silti tärkeää muistaa ja humioida, ettei pelkkä paino määritä kehomme sisäistä hyvinvointia. Mitä vanhemmaksi tulemme, sitä tärkeämpää on huomioida kehon sisäinen hyvinvointi ja kehonkoostumus. Viskeraalirasva, rasvamassa ja lihasmassan vähyys määrittelevät sen kuinka suuri riski meillä on sairastua metabolisen oireyhtymän sairauksiin: vernepainetautiin, verensokeri- häiriöihin, korkeisiin kolesteroleihin tai sepelvaltimotautiin. Omalla kohdallanikin tärkeintä on pitää huolta maltillisesta viskeraalirasvan määrästä, ylläpitää lihasmassaa ja estää liiallisen rasvamassan kertymistä elimistöön.
Mikäli olet tuijottanut vainon omaa painoasi ja kotivaakaa, suuntaa pikimmiten lähimpään liikuntakeskukseen, teetä itsellesi kehonkoostumusmittaus ja etsi itsellesi ammattilainen, joka osaa auttaa sinua kehonkoostumustasi terveempään suuntaan, ilman kituuttelua, nälkiintymistä ja ahdistusta.
LÄHTEET
Uniapnea (obstruktiivinen uniapnea aikuisilla). 2021. Käypähoito- suositus. https://www.kaypahoito.fi/hoi50088
Mitä on viskeraalinen rasva eli sisäelinrasva? 2020. Inbody. https://inbody.fi/kategoria-ammattilaisille/viskeraalinen-rasva/
Mustajoki, P. 2021. Metabolinen oireyhtymä. Terveyskirjasto. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00045